RECEPT FRÅN HJ

Fruktkaka med mörk rom

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 50 g röda cocktailbär
  • 50 g cocktailbär gröna
  • 125 g sultanrussin
  • 50 g apelsinskal syltat
  • 50 g suckat
  • 125 g fikon soltorkade
  • 1.5 dl rom mörk
  • 200 g smör
  • 2 dl råströsocker
  • 3 st ägg
  • 3 dl fullkornsvetemjöl kungsörnen, ljust och milt
  • 1 tsk bakpulver
  • Garnera med:

  • grön kristyr finns att köpa färdig eller se recept nedan och tillsätt några droppar grön karamellfärg
  • röda cocktailbär
  • Ugn: 150º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj och bröa en avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter.
2
Blanda cocktailbär, russin, hackat apelsinskal, suckat och hackade fikon i en bunke. Tillsätt mörk rom och rör om. Låt stå och dra i ca 1 timme.
3
Rör rumstempererat smör och socker pösigt i en bunke med elvisp och vispa ner ett ägg i taget.
4
Sila frukten och spara spadet. Blanda mjöl, bakpulver och avrunnen frukt och rör ner i smeten. Tillsätt fuktspadet och rör om. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 1 1/4 timme. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på sockrat smörpapper.
5
Linda in kakan i plastfolie och förvara den i kylen i 1 dygn innan den skärs upp. Kakan kan förvaras i kylen i ca 2 veckor. Garnera med grön kristyr och röda cocktailbär.

Kommentar:
Ljust & milt Fullkornsvetemjöl är ett fullkornsmjöl malt av en ny vetesort som är ljusare i färgen och mildare i smaken. Det har samma goda hälsoegenskaper som ett vanligt fullkornsvetemjöl och innehåller 100 % fullkorn.

Recept