Du behöver
- 50 g röda cocktailbär
- 50 g cocktailbär gröna
- 125 g sultanrussin
- 50 g apelsinskal syltat
- 50 g suckat
- 125 g fikon soltorkade
- 1.5 dl rom mörk
- 200 g smör
- 2 dl råströsocker
- 3 st ägg
- 3 dl fullkornsvetemjöl kungsörnen, ljust och milt
- 1 tsk bakpulver
Garnera med:
grön kristyr finns att köpa färdig eller se recept nedan och tillsätt några droppar grön karamellfärg
röda cocktailbär
Ugn: 150º
Det här behövs:
Gör så här
1
Smörj och bröa en avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 liter.
2
Blanda cocktailbär, russin, hackat apelsinskal, suckat och hackade fikon i en bunke. Tillsätt mörk rom och rör om. Låt stå och dra i ca 1 timme.
3
Rör rumstempererat smör och socker pösigt i en bunke med elvisp och vispa ner ett ägg i taget.
4
Sila frukten och spara spadet. Blanda mjöl, bakpulver och avrunnen frukt och rör ner i smeten. Tillsätt fuktspadet och rör om. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 1 1/4 timme. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp på sockrat smörpapper.
5
Linda in kakan i plastfolie och förvara den i kylen i 1 dygn innan den skärs upp. Kakan kan förvaras i kylen i ca 2 veckor. Garnera med grön kristyr och röda cocktailbär.
Ljust & milt Fullkornsvetemjöl är ett fullkornsmjöl malt av en ny vetesort som är ljusare i färgen och mildare i smaken. Det har samma goda hälsoegenskaper som ett vanligt fullkornsvetemjöl och innehåller 100 % fullkorn.