Du behöver
- digestivekex
- 50 g smält smör
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
Fyllning
250 g jordgubbar
0.5 dl strösocker
ägg
2 dl vispgrädde
150 g cream cheese
0.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
lime
250 g jordgubbar
lime
ca 10 myntablad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen till ett fint smul. Blanda med smör och kardemumma. Tryck ut i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Lägg jordgubbarna i en kastrull med socker. Mosa under uppvärmning tills sockret smält. Låt svalna.
Separera äggens gulor och vitor. Vispa äggvitorna med elvisp till fast skum.
Vispa grädden. Vispa cream cheese med socker, vaniljpulver, limeskal och äggulorna. Vänd först ner grädden och sedan äggvitorna i cream cheese-blandningen. Rör försiktigt och häll smeten i formen. Ringla i jordgubbssylten och dra sylten ett varv med en sked till ett fint mönster. Täck med plast och låt stå i frysen minst 4 timmar.
Ta ut ur frysen ca 15 minuter innan servering och garnera med jordgubbar, lime och myntablad.