Frikassé på kalvbog

Du behöver 600 g kalvbog benfri Kokspad: 5 dl vatten 0.75 tsk salt 10 st vitpepparkorn 2 st kryddnejlikor 1 st morot 1 st purjolök...

Du behöver

  • 600 g kalvbog benfri

Kokspad:

5 dl vatten
0.75 tsk salt
10 st vitpepparkorn
2 st kryddnejlikor
1 st morot
1 st purjolök dm
5 st dillstjälkar

Sås:

4 dl buljong
0.5 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 st äggula
1 dl vispgrädde
1 tsk ättiksprit 12%
2 tsk strösocker
0.5 dl hackad dill

Servera med:

morötter
potatis kokt
steklök syltad

Gör så här

1
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Skär det i jämnstora grytbitar.

2
Koka upp vatten, salt, peppar, kryddnejlika, skalad morot i bitar, skivad purjolök och dill i en gryta eller tryckkokare.

3
Lägg ner köttet i omgångar och rör om. Låt köttet koka under lock, ca 40 minuter. För tryckkokning följer du anvisningarna för respektive märke. Kontrollera att locket sitter fast ordentligt. I tryckkokare är koktiden 6–7 minuter efter tryckhöjning.

4
Ta tryckkokaren från plattan och låt trycket sjunka. Öppna ventilen stegvis och släpp ut ångan. Öppna locket.

5
Sila och mät upp buljongen i en kastrull. Skaka vattnet med mjölet och rör ner i buljongen. Låt såsen koka 3–5 minuter under omrörning.

6
Rör ner köttet. Ta kastrullen från värmen och vispa samman äggula och grädde, och rör ner i såsen. Smaksätt såsen med ättiksprit och socker.

7
Tillsätt dill strax före serveringen och blanda i 2–3 buljongkokta, skiva-de morötter eller servera dem som tillbehör vid sidan om tillsammans med kokt potatis och syltad steklök.

Scroll to Top