Frasigt formbröd med frön

Det här goda brödet som du bakar i form blir alltid högt och fint. Formbrödet passar jättebra till varma mackor eller till fyllt bröd. Låt bröden kallna på galler under duk. De går alldeles utmärkt att frysa.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 3 dl vetemjöl Durum
  • vetemjöl ca 12 dl special

Pensling och garnering:

vatten
sesamfrön eller vallmofrön

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig ordentligt.

2
Tillsätt salt, farinsocker, Durum vetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta bröd. Lägg bröden i smorda ca 1 1/2 liters formar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Pensla de väl jästa bröden med vatten. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp ur bröden och ställ tillbaka dem i ugnen ca 5 minuter eller tills bröden är genomgräddade.

Scroll to Top