Du behöver
- 7 st päron
- 4 dl vatten
- pressad citronsaft
- 2 dl socker
- 200 g sötmandel
- 200 g smör
- 200 g socker
- 4 msk mjölk
- 2 msk vetemjöl
- 0.5 pkt hallon
Garnering:
hallon
citronmeliss
Ugn: 225°
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
Koka upp vatten, socker och pressad citronsaft. Låt det koka några minuter. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg dem efterhand i den heta sockerlagen och låt dem koka mjuka.
2
Ta upp päronen och lägg dem på ett fat. Häll över lite av sockerlagen och låt päronen kallna. Skålla, skala och mal mandeln under tiden.
3
Lägg smör, socker, mald mandel, mjöl och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Låt massan sjuda på svag värme några minuter.
4
Lägg päronen med den kupade sidan uppåt i en eldfast form. Fördela hallonen runtom. Bred mandelsmeten över det hela. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
5
Garnera med hallon och citronmeliss. Bjud päronkakan ljummen med iskall vispgrädde till.
Vill du inte koka päronen själv så använd ca 1 1/2 stor burk konserverade päron.