Fransk Lantpaté med cumberlandsås

Paté är mycket bra bjudmat som du kan laga i förväg om den ska serveras kall. Servera med cornichoner, sallad, cumberlandsås och rostat bröd.

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 100 g champinjoner färska
  • 1 st gul lök
  • 140 g bacon tärnad
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 150 g leverpastej
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl mellangrädde
  • 2 msk potatismjöl

Till formen:

smör eller margarin
4 st lagerblad
1 tsk rosépeppar

Cumberlandsås:

1.5 dl röd vinbärsgelé
0.5 dl vatten
1.5 msk pressad apelsinsaft eller citronsaft
0.5 tsk senap
1 krm malen ingefära
2 msk sherry
2 tsk citronskal fint strimlad

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 16 skivor:

Gör så här

1
Ansa och skiva svampen. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in och löken är mjuk. Fräs bacon knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Låt svampröra och bacon svalna.

2
Arbeta samman färsen med salt, peppar, timjan, pressad vitlök, ägg, potatismjöl och grädde. Arbeta till en jämn smet. Rör ner svampröra och bacon.

3
Smörj en 1 1/2 litersform med smör eller margarin. Lägg lagerblad i botten och strö lite rosépeppar över. Klicka ner smeten i formen och jämna till ytan. Grädda ca 1 timme. Låt patén svalna lite i formen innan den stjälpes upp.

4
Lägg gelén i en kastrull och låt det smälta på svag värme under omrörning. Tillsätt vatten, pressad apelsin- eller citronsaft, senap och ingefära. Rör så att allt blandas. Skala citronen mycket fint med hjälp av potatisskalare, strimla sedan skalen. Lägg skalen i såsen och smaka av med sherry. Låt såsen kallna.

Scroll to Top