Fotbollstårta

Den imponerande utsidan matchas av den maffiga insidan med hallonsylt, smörkräm och chokladmousse.

20 bitar

Du behöver

Botten:

5 ägg
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1 dl mjölk

Smörkräm:

200 g hallon
4 äggvitor
2 ¾ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
350 g smör rumsvarmt

Chokladmousse:

150 g vit choklad
3 dl vispgrädde
150 g färskost

Fyllning:

1 ½ dl hallonsylt

Kristyr:

2 dl florsocker
½ äggvita
1 krm ättiksprit

Garnera med:

500 g grön marsipan
2 dl vispgrädde
50 g vit fondant sockermassa
svart sockerfärgpena finns på Panduro

Ugn: 225°

Gör så här

1

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk. Häll upp i långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten i 15 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallna.

2

Chokladmousse: Bryt chokladen i bitar. Värm grädden i en kastrull. Ta den av värmen och lägg i chokladen. Rör om tills den smält. Ställ kallt i ett par timmar, gärna över natten. Vispa upp chokladgrädden. Klicka i färskosten när den börjar tjockna och vispa den tjock.

3

Smörkräm: Värm hallonen i en kastrull. Passera dem genom en sil. Blanda äggvita och socker till smörkrämen i en skål. Värm över vattenbad under omrörning tills sockret lösts upp. Ta skålen av vattenbadet och vispa med elvisp tills det blir en maräng. Klicka i smöret under vispning. Tillsätt de passerade hallonen under vispning.

4

Dela bottnen i två lika stora bitar. Bred hallonsylten över botten men inte ända ut i kanten. Spritsa kanten runtom med smörkrämen. Bred sedan chokladmoussen över hallonsylten innanför smörkrämen. Lägg på den andra bottnen.

5

Bred smörkräm runt om och ovanpå tårtan. Kavla ut marsipanen tunt och lägg den över tårtan. Används två lock så kavla ihop dem. Skär av kanten runt om, det går enkelt om du använder en pizzaskärare. Vispa ihop kristyren med elvisp tills konsistensen känns bra. Spritsa linjer på tårtan. Vispa grädden och spritsa den runt kanten på tårtan. Gör fotbollar av fondanten och måla dem med sockerfärg. Garnera med boll och hörnflaggor

Scroll to Top