RECEPT FRÅN HJ

Focaccia

Baka lätt italienskinspirerat i långpanna.

Foto: Magnus Malmberg

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 0.5 dl olivolja eller rapsolja
  • 0.5 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 7 dl mjölmix Finax italienska glutenfria
  • 2 msk olja gärna av oliv
  • 1.5 tsk rosmarin stött
  • 1 tsk salt stött i mortel
  • Ugn: 175°

    Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda oljan med det fingervarma vattnet och rör ut jästen med detta. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
2
Tillsätt salt, socker och ca 6 dl mjölmix. Arbeta samman allt till en smidig deg. Strö 1/2 msk mjölmix över. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
3
Arbeta ihop degen efter jäsningen och tillsätt ytterligare någon deciliter mjölmix om den känns kladdig. Skrapa ned degen i en smord liten långpanna, 20x30 cm stor. Doppa handen i mjölmix och tryck ut degen jämnt i formen.
4
Låt degkakan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla hela ytan med olja, strö på rosmarin och salt och grädda på andra falsen nerifrån i den uppvärmda ugnen i 30 minuter. Låt brödet svalna innan du skär upp det i bitar. Brödet kan frysas.

Recept