Fläskfilémedaljonger med portvinssås

Går att förbereda och steka klart när gästerna har kommit. Serveras med potatis - och broccoligratäng.

Du behöver

  • 900 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • matfett
  • 400 g champinjoner färska
  • 12 skiva bacon

Portvinssås:

2 msk smör eller margarin
1.5 msk vetemjöl
3 dl sky + vatten
1 msk kalvfond
0.5 dl portvin
salt och peppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Putsa fläskfilén och skär den i 12 knubbiga bitar. Krydda med salt och peppar. Bryn fläskfilén gyllene på båda sidorna i lite matfett. Ta upp dem och låt dem svalna.

2
Ansa svampen och skiva den. Bryn svampen i lite matfett. Lägg över den i en eldfast form.

3
Rulla en skiva bacon runt varje fläskfilé. Ställ köttet på svampen. Hit går det bra att förbereda. Förvara köttet kallt tills det ska stekas klart.

4
Stek köttet klart mitt i ugnen 10-15 minuter.

5
Häll av skyn och mät upp den. Tillsätt vatten så att det blir ca 3 dl vätska.

6
Bryn matfettet till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa med under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt skyn, kall eller ljum, allt på en gång, och kalvfond.

7
Låt såsen koka upp på nytt och låt den sedan koka 3-5 minuter. Tillsätt portvinet och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.

8
Lägg upp köttet med svampen och bjud sås och potatisgratäng med broccoli till.

Scroll to Top