Du behöver
- 900 g fläskfilé
- salt och peppar
- matfett
- 400 g champinjoner färska
- 12 skiva bacon
Portvinssås:
2 msk smör eller margarin
1.5 msk vetemjöl
3 dl sky + vatten
1 msk kalvfond
0.5 dl portvin
salt och peppar
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Putsa fläskfilén och skär den i 12 knubbiga bitar. Krydda med salt och peppar. Bryn fläskfilén gyllene på båda sidorna i lite matfett. Ta upp dem och låt dem svalna.
2
Ansa svampen och skiva den. Bryn svampen i lite matfett. Lägg över den i en eldfast form.
3
Rulla en skiva bacon runt varje fläskfilé. Ställ köttet på svampen. Hit går det bra att förbereda. Förvara köttet kallt tills det ska stekas klart.
4
Stek köttet klart mitt i ugnen 10-15 minuter.
5
Häll av skyn och mät upp den. Tillsätt vatten så att det blir ca 3 dl vätska.
6
Bryn matfettet till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa med under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt skyn, kall eller ljum, allt på en gång, och kalvfond.
7
Låt såsen koka upp på nytt och låt den sedan koka 3-5 minuter. Tillsätt portvinet och låt såsen koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
8
Lägg upp köttet med svampen och bjud sås och potatisgratäng med broccoli till.