RECEPT FRÅN HJ

Fläskfilégryta med champinjoner och kryddig korv

Snabblagad fläskfilé- och korvgryta serverad med syltade nypon och rostade rotfrukter.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 4 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 300 g kryddstarka valfria korvar
  • 150 g champinjoner
  • 1 st liten zucchini
  • 1 tsk dragon
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • Rostade rotfrukter

  • 500 g potatis
  • 300 g gulbetor
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternackor
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk finhackad dill
  • Ugn: 225°

    Syltade nypon, 1 burk

  • 1 l nypon
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl ättikssprit
  • 3 dl strösocker
  • 2 st kanelstänger
  • 1 st stjärnanis

Gör så här

1

Putsa köttet, skär det i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna, bryn köttet i omgångar, salta och peppra. Tag av köttet.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva korven. Ansa svampen, dela den ev i bitar. Skär zucchinin i halvmånar.

3

Hetta upp resterande smör i stekpannan. Fräs lök, vitlök, korv, svamp och zucchini. Strö över dragon och späd med vatten, grädde, fond och senap. Vänd ner köttet, låt koka upp.

4

Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Red av med maizena utrört i lite vatten, låt grytan få ett uppkok. Toppa med dragon och syltade nypon, servera med rostade rotfrukter.

5

Rostade rotfrukter:

1. Tvätta potatisen och dela i klyftor. Skala gulbetor, morötter och palsternackor. Skär i bitar, klyftor eller stavar.

2. Fördela samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd långpanna. Ringla över olja över, strö över dill. Blanda samman.

3. Rosta strax under ugnens mitt i ca 35 minuter eller tills allt fått färg och känns mjukt. Tag ut och garnera med hackad dill.

6

Syltade nypon:

1. Ta bort skaft och blomfästen från nyponen. Dela dem och kärna ur med skaftet på en liten sked. Skölj ur dem väl.

2. Koka upp vatten, ättika, socker, kanel och stjärnanis. Lägg ner nyponen. Låt småkoka under lock i ca 30 minuter.

3. Häll upp i varma rengjorda burkar och förslut.


Recept