Fläskfilégratäng med kronärtskocka

Du behöver 600 g fläskfilé 3 msk smör salt och peppar 1 st purjolök 1 st vitlöksklyfta 300 g champinjoner eller portobella 1 st burk...

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 300 g champinjoner eller portobella
  • 1 st burk kronärtskockshjärtan

Stuvning:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl äppeljuice
0.5 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 dl vispgrädde
salt och peppar
2 dl ost riven lagrad

Servera med:

bröd
tomatsallad

Ugn: 225º

Gör så här

1
Putsa och skär fläskfilén i skivor. Platta till skivorna med handen och bryn dem i en stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida. Salta och peppra. Lägg över i en smord ugnssäker form.

2
Dela, skölj och skär purjolöken i sneda skivor. Skala och riv vitlöken. Ansa svampen och fräs den i en stekpanna med smör tillsammans med purjolök och vitlök.

3
Häll av vätskan från kronärtskockshjärtana och låt dem rinna av i en sil. Dela dem och fördela tillsammans med grönsakerna över fläskfilén.

4
Fräs smöret till såsen i en kastrull. Strö över mjöl och späd sedan med äppeljuice, vatten, fond och grädde under omrörning. Låt koka på svag värme, ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5
Bred såsen över filé och grönsaker och strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 10 minuter. Servera gratängen varm med bröd och tomatsallad till.

Scroll to Top