Fläskfilégratäng med bacon, svamp och chili

Bacon, ost och gräddsås gör gratängen underbart krämig och smakrik. Servera med pressad potatis och sallad. God middag för hela familjen!

6 portioner

Du behöver

  • 2 pkt bacon à 140 g
  • 800 g fläskfilé
  • 1+1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 250 g champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 3 dl riven ost
  • ½ tsk chiliflakes
  • hackad persilja

Servera med:

pressad potatis
sallad

Ugn: 225°

Gör så här

1

Strimla baconet och stek det nästan knaprigt i en stekpanna i sitt eget fett. Låt rinna av på hushållspapper.

2

Putsa och skiva köttet. Bryn köttet på hög värme på båda sidor så att de bara får färg och inte blir genomstekta i en stekpanna med 1 msk smör.

3

Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek lök, paprika och svamp tills all vätska kokat in i en stekpanna med 1 msk smör.

4

Varva bacon, fläskfilé och svamp- och paprikafräset i en smord ugnsform.

5

Vispa samman crème fraiche, grädde, ägg, pressad vitlök, salt, peppar och oregano, och häll i formen. Grädda i 30 minuter.

6

Strö över ost och gratinera i 10 minuter.

7

Vid servering: Strö över chiliflakes och persilja. Servera med pressad potatis och sallad.

Scroll to Top