RECEPT FRÅN HJ

Fläskfilé med rödvinssås och picklat äpple

En festlig middag för två! Ugnsstekt fläskfilé serveras med smakrik rödvinssås, picklat äpple och rostad potatis.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 60 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 400 g fläskfilé
  • 0.5 tsk timjan
  • salt och peppar
  • 1 msk smör
  • 70 g bacon
  • 0.5 st äpple
  • 1 msk hackad persilja
  • Sås

  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl vatten
  • Picklat äpple

  • 2 msk vatten
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 st äpple
  • Tillbehör

  • 400 g potatis
  • 200 g morötter
  • 0.5 st rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl riven ost
  • Ugn: 125°, 225°

Gör så här

1

Putsa köttet. Krydda med timjan, salt och peppar. Bryn runt om i smör. Stek klart i ugnen till en innertemperatur på 70°.

2

Tärna och stek baconet. Kärna ur och klyfta äpplet. Stek det med baconet tills det börjar mjukna.

3

Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tills den börjar bli mjuk. Rör i socker och fräs 1 minut.

4

Späd med vin, fond och vatten och koka ihop i 10 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Red ev av såsen.

5

Picklat äpple: Rör ihop vatten, vinäger och socker tills sockret lösts upp. Skär äpplet i tunna klyftor. Låt dra i lagen i 30 minuter.

6

Tillbehör: Tvätta och skiva potatisen. Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala och klyfta löken. Blanda allt med olja, salt och peppar och bred ut på plåt med bakplåtspapper.

7

Rosta mitt i ugnen i 225° i 30 minuter. Strö över ost och rosta i 15 minuter till.

8

Skiva köttet och toppa med baconfräs och persilja. Servera med rotsaker, picklat äpple och sås.


Recept