Du behöver
- 400 g fläskfilé
- 0.5 tsk timjan
- salt och peppar
- 1 msk smör
- 70 g bacon
- 0.5 st äpple
- 1 msk hackad persilja
Sås
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
1 tsk strösocker
2 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
Picklat äpple
2 msk vatten
0.5 dl äppelcidervinäger
2 msk strösocker
1 st äpple
Tillbehör
400 g potatis
200 g morötter
0.5 st rödlök
1 msk olivolja
1 dl riven ost
Ugn: 125°, 225°
Gör så här
Putsa köttet. Krydda med timjan, salt och peppar. Bryn runt om i smör. Stek klart i ugnen till en innertemperatur på 70°.
Tärna och stek baconet. Kärna ur och klyfta äpplet. Stek det med baconet tills det börjar mjukna.
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tills den börjar bli mjuk. Rör i socker och fräs 1 minut.
Späd med vin, fond och vatten och koka ihop i 10 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Red ev av såsen.
Picklat äpple: Rör ihop vatten, vinäger och socker tills sockret lösts upp. Skär äpplet i tunna klyftor. Låt dra i lagen i 30 minuter.
Tillbehör: Tvätta och skiva potatisen. Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala och klyfta löken. Blanda allt med olja, salt och peppar och bred ut på plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i 225° i 30 minuter. Strö över ost och rosta i 15 minuter till.
Skiva köttet och toppa med baconfräs och persilja. Servera med rotsaker, picklat äpple och sås.