Du behöver
- 600 g fläskfilé
- salt och peppar
- torkad timjan
- 1 msk smör
Bearnaisesås:
250 g smör
schalottenlökar
0.5 dl rödvinsvinäger
0.5 dl vatten
1 kruka dragon eller 1 msk torkad dragon
svartpepparkorn
äggulor
0.5 dl hackad persilja
Bönsallad:
300 g cocktailtomater
1 st vitlöksklyfta
10 st timjankvistar
2 msk olivolja
600 g delikatesspotatis
salt och peppar
2 msk olivolja
1 burk burk kokta vita bönor 200 g
150 g haricots verts
Ugn: 150°/250°
Gör så här
Bönsallad: Dela tomaterna på längden och blanda dem med pressad vitlök, timjan, olja, salt och peppar. Tillaga i ugn på 150º, 20 minuter. Höj ugnsvärmen till 250°. Dela potatisen och blanda den med salt, peppar och olja. Tillaga i ugnen, 20 minuter. Ansa och koka haricots verts i saltat vatten, 2 minuter. Blanda potatis, tomater, haricots verts och avsköljda bönor.
Bearnaisesås: Smält smöret. Skala och hacka löken. Lägg löken i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten, dragonstjälkar och krossad svartpeppar och koka ihop tills 3/4 dl återstår. Sila och blanda med äggulorna. Värm över vattenbad under vispning tills det tjocknar. Ta bort från värmen och vispa i smöret i en tunn stråle. Bottensatsen ska inte komma med. Rör ner hackad dragon och persilja och smaka av såsen.
Putsa köttet och krydda med salt, peppar och timjan. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Stek klart köttet på låg värme under lock. Skiva köttet och servera med bönsallad och bearnaisesås.