RECEPT FRÅN HJ

Flankstek med ­grillad sparris och rostad potatis

Sparris som tillbehör till en grillad flankstek med ugnsrostad potatis. Allt serverat med ett läckert hasselnötssmör.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g flankstek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olja till pensling
  • 500 g grön sparris
  • 500 g fast potatis
  • 600 g sötpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 msk repad rosmarin
  • 1 st kvist cocktailtomater
  • Nötsmör

  • 2 msk hasselnötter
  • 200 g rumsvarmt smör
  • rivet skal av 2 citroner
  • 3 msk hackad persilja
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Nötsmör: Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills skalen börjar lossna. Låt svalna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Hacka nötterna fint.

2

Blanda smör, citronskal, nötter och persilja.

3

Lägg smöret på en bit folie och forma till en rulle. Paketera den väl och lägg i frysen. Ta fram en stund före servering och skär i skivor.

4

Salta och peppra köttet på båda sidorna. Snitta köttet i sidorna så att det inte krullar sig när du grillar det. Pensla med olja.

5

Grilla köttet ca 5 minuter på varje sida. Svep in det i folie. Skär i skivor tvärs över köttfibrerna vid servering.

6

Bryt av nedre delen av sparrisen. Grilla sparrisen eller stek den i lite olivolja några minuter runt om.

7

Klyfta potatisen och sötpotatisen. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Tillsätt olja och örter. Blanda.

8

Lägg tomatkvisten vid sidan av och rosta strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Ta ut tomaterna och låt potatisen steka färdigt ytterligare 10 minuter.


Kommentar:
Du kan även bryna flanksteken i stekpanna och ­sedan eftersteka den i ugnen i 175° till en innertemperatur på 58° för medium. Täck med folie.

Recept