Fjärilslax med örtsås

Sparris är gott att servera till fjärilslaxen liksom kokt potatis eller ris.

Du behöver

  • 4 skiva laxfilé ca 3 cm breda med skinn
  • 1 tsk salt

Örtsås:

1 dl vin torrt vitt
1 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
2 dl crème fraîche
3 msk persilja finhackad
3 msk dill finhackad
2 msk gräslök finhackad
1 msk dragon eller 1 tsk torkad
salt och peppar

Garnering:

citron
dill gräslök

Det här behövs för 4 port:

Gör så här

1
Gör ett djupt snitt på längden i laxfiléerna, men skär inte igenom skinnet. Vik ut varje skiva så att den blir en fjäril.

2
Vispa samman vin, vatten och fiskbuljong i en kastrull. Låt det koka upp. Tillsätt crème fraiche och rör till en jämn sås. Låt den småkoka på svag värme ca 10 minuter. Rör då och då i såsen.

3
Finhacka örterna under tiden. Rör ner dem i såsen och låt den sedan bara koka upp på nytt. Smaka av. Håll såsen varm men låt den inte koka mera.

4
Torka av laxfjärilarna med hushållspapper så att de är torra. Smält lite matfett i en stekpanna och låt det bli lätt brynt. Lägg i laxen, eventuellt i två omgångar, och stek skivorna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med salt. Tag upp laxen och garnera den med citron, dill och gräslök.

Scroll to Top