Du behöver
- 600 g fisk
- 1 msk flingsalt
- 1 msk strösocker
- 1 msk olja
- citrongräs som grillpinnar
Vietnamesisk sås med jordnötter
2 msk finhackat citrongräs
finhackade röda chili
finhackade vitlöksklyftor
1 msk finriven färsk ingefära
0.5 dl rörsocker
0.5 dl vatten
0.5 msk fisksås
Gör så här
Skär fisken i stora bitar, torsken lite tunnare än laxen, ca 50 g per bit. Lägg i en bunke och blanda runt med salt och socker. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
Trä igenom ett spett i fiskbitarna för att göra det möjligt att sedan trä fiskbitarna på citrongräset. Gör likadant med alla fiskbitar och sätt sedan 3 bitar på varje citrongräs.
Grilla fisken på het grill, gärna på ett fisk-grillgaller. Grilla fisken till en innertemperatur på 50°, ca 6 minuter.
Vietnamesisk sås med jordnötter: Blanda alla ingredienserna till såsen, utom jordnötterna, i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har löst sig, vänd ner jordnötterna. Ringla såsen över fisken vid servering.