Fisksoppa med saffranskräm

En härlig fisksoppa med både fisk och skaldjur.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st potatis
  • 1 st burk krossade tomater
  • 8 dl fiskbuljong
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 st saffran ark
  • 1 dl mellangrädde
  • 150 g torskfilé
  • 300 g räkor med skal
  • 150 g laxfilé
  • 0.5 st kräftstjärtar ask i lag
  • salt och peppar

Saffrans- och ostkräm:

2 dl crème fraîche
0.5 st saffran ark
1 dl parmesanost nyriven
salt kajennpeppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Ansa och tärna fänkålen. Skala och skär morötterna i slantar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna potatisen.

2
Fräs lök, fänkål, morötter och vitlök mjukt och glansigt i lite matfett.

3
Tillsätt potatis, tomatkross, fiskbuljong, vin, lagerblad, timjan och saffran. Låt allt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.

4
Skär under tiden fisken i tärningar. Skala räkorna. Låt kräftstjärtarna rinna av.

5
Rör ner grädde och fisk i soppan. Låt det koka med ca 3 minuter eller tills fisken är ogenomskinlig. Tillsätt skaldjuren, och låt inte soppan koka mera, bara bli genomvarm. Smaka av med salt och peppar.

6
Rör samman crème fraiche med saffran och nyriven parmesanost. Smaka av med salt och kajennpeppar.

7
Bjud soppan het med krämen och ett gott bröd.


Kommentar:
Tänk på att kajennpeppar har en mycket het smak som man känner av först efter en liten stund. Du kan byta ut fisken mot dina egna favoriter.

Scroll to Top