Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st fänkål
- 2 st morötter
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st potatis
- 1 st burk krossade tomater
- 8 dl fiskbuljong
- 2 dl vin torrt vitt
- 1 st lagerblad
- 1 tsk timjan
- 0.5 st saffran ark
- 1 dl mellangrädde
- 150 g torskfilé
- 300 g räkor med skal
- 150 g laxfilé
- 0.5 st kräftstjärtar ask i lag
- salt och peppar
Saffrans- och ostkräm:
2 dl crème fraîche
0.5 st saffran ark
1 dl parmesanost nyriven
salt kajennpeppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Ansa och tärna fänkålen. Skala och skär morötterna i slantar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna potatisen.
2
Fräs lök, fänkål, morötter och vitlök mjukt och glansigt i lite matfett.
3
Tillsätt potatis, tomatkross, fiskbuljong, vin, lagerblad, timjan och saffran. Låt allt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter.
4
Skär under tiden fisken i tärningar. Skala räkorna. Låt kräftstjärtarna rinna av.
5
Rör ner grädde och fisk i soppan. Låt det koka med ca 3 minuter eller tills fisken är ogenomskinlig. Tillsätt skaldjuren, och låt inte soppan koka mera, bara bli genomvarm. Smaka av med salt och peppar.
6
Rör samman crème fraiche med saffran och nyriven parmesanost. Smaka av med salt och kajennpeppar.
7
Bjud soppan het med krämen och ett gott bröd.
Tänk på att kajennpeppar har en mycket het smak som man känner av först efter en liten stund. Du kan byta ut fisken mot dina egna favoriter.