Fiskgryta med aioli

Du behöver 400 g torskfilé kolja- och 150 g laxfilé 2 tsk salt 250 g räkor oskalade 1 st purjolök 1 st chilipepparfrukt röd 15...

Du behöver

  • 400 g torskfilé kolja- och
  • 150 g laxfilé
  • 2 tsk salt
  • 250 g räkor oskalade
  • 1 st purjolök
  • 1 st chilipepparfrukt röd
  • 15 st delikatesspotatis små
  • 3 st morötter
  • 6 st jordärtskockor
  • 1 st fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl tomatjuice
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl kokosmjölk krämig
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • salt vitpeppar
  • dillkvistar

Servera med:

aioli se recept

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skär fisken i stora kuber och lägg på ett fat. Strö över saltet. Skala räkorna.

2
Ansa och skär purjolöken i bitar. Dela och kärna ur chilifrukten och skär i strimlor. Skala och skär potatis, morötter och jordärtskockor i mindre bitar. Skär fänkålen i mindre bitar.

3
Fräs purjolök och chilifrukt i en kastrull med olja i ca 3 minuter. Lägg i grönsaker och rotfrukter och låt fräsa en stund. Tillsätt tomatju-ice, vin, kokosmjölk och smula i buljongtärningen. Låt koka i 15 mi-nuter.

4
Rör försiktigt ner fisken och låt grytan sjuda under lock i ca 7 minu-ter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna vid servering och toppa med en dillkvist. Servera med aioli.


Kommentar:
Aioli: Det här behövs till 4 portioner och gör så här: Koka 1 ägg i 3 minuter. Gröp ur ägget ner i en matberedare med kniv. Tillsätt 1 msk vinäger, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk fransk senap och kör tills ingredien-serna är finfördelade. Tillsätt 2 dl solrosolja i en fin stråle. Smaka av med salt och vitpeppar.

Scroll to Top