4 portioner
Du behöver
- 600 g torskfilé
- salt och peppar
- 150 g champinjoner
- 1 msk smör
Potatismos:
800 g potatis
25 g smör
1 dl grädde
äggulor
salt och peppar
Sås:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
2 msk hackad dill
200 g räkor med skal
Garnera med:
300 g räkor med skal
dill
Servera med:
kokta sockerärter
citron
Ugn: 200/250°
Gör så här
Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Mosa potatisen och blanda i smör, grädde och äggulor. Smaka av med salt och peppar.
Lägg fisken i en smord form och krydda med salt och peppar. Täck formen med ett bakplåtspapper och tillaga i ugnen, 200°, i 10 minuter.
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjöl. Späd med mjölk, vin och fond. Koka upp under omrörning och småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i dill och grovt hackade, skalade räkor.
Häll av spadet från fisken. Skiva champinjonerna och stek i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar och strö över fisken.
Spritsa moset runt om fisken. Häll såsen över fisken och gratinera i 15 minuter på 250°. Garnera med skalade räkor och dill. Servera med kokta sockerärter och citronklyftor.