RECEPT FRÅN HJ

Fiskbullar med laxfyllning

Fyll bullar av torskfärs med tärnad kallrökt lax. Bjud de kokta fiskbullarna med en god dillsås och du får en riktig festrätt. Servera fiskbullarna i sin dillsås och bjud kokt potatis och sockerärter till.

Foto: Kent Jardhammar

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 3 msk potatismjöl
  • 2.5 dl mjölk rumsvarm
  • fiskbuljong (tärning)
  • Fyllning:

  • 175 g kallrökt lax
  • Sås:

  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong (kokspadet)
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • hackad dill
  • Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar och finfördela dem i matberedaren. Tillsätt salt och peppar. Blanda potatismjöl och mjölk. Späd färsen med detta när maskinen är igång. Blanda tills smeten är slät och porös.
2
Tärna laxen. Forma smeten med lax inuti till bullar med hjälp av 2 skedar eller händerna.
3
Koka upp buljongen och koka fiskbullarna i ca 5 minuter i 2 omgångar. Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.
4
Smält fettet till såsen, rör ner mjölet och späd med buljongen och grädden. Sjud såsen ca 5 minuter. Tillsätt dillen innan du smakar av och häller såsen över fiskbullarna.

Kommentar:
På franska heter fiskbullar "queneller" vilket kanske låter festligare än det svenska namnet. Fiskbullar görs alltid av vitfisk (torsk, gädda, gös, kolja, aborre) och man väljer efter tillgång och smak.

Recept