Fiskbullar med laxfyllning

Fyll bullar av torskfärs med tärnad kallrökt lax. Bjud de kokta fiskbullarna med en god dillsås och du får en riktig festrätt. Servera fiskbullarna i sin dillsås och bjud kokt potatis och sockerärter till.

Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm vitpeppar
  • 3 msk potatismjöl
  • 2.5 dl mjölk rumsvarm
  • fiskbuljong (tärning)

Fyllning:

175 g kallrökt lax

Sås:

1.5 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong (kokspadet)
1 dl matlagningsgrädde
hackad dill

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar och finfördela dem i matberedaren. Tillsätt salt och peppar. Blanda potatismjöl och mjölk. Späd färsen med detta när maskinen är igång. Blanda tills smeten är slät och porös.

2
Tärna laxen. Forma smeten med lax inuti till bullar med hjälp av 2 skedar eller händerna.

3
Koka upp buljongen och koka fiskbullarna i ca 5 minuter i 2 omgångar. Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.

4
Smält fettet till såsen, rör ner mjölet och späd med buljongen och grädden. Sjud såsen ca 5 minuter. Tillsätt dillen innan du smakar av och häller såsen över fiskbullarna.


Kommentar:
På franska heter fiskbullar “queneller” vilket kanske låter festligare än det svenska namnet. Fiskbullar görs alltid av vitfisk (torsk, gädda, gös, kolja, aborre) och man väljer efter tillgång och smak.

Scroll to Top