Du behöver
- 2 kg blåmusslor 2 nätpåsar
- 2 st schalottenlökar
- 3 st vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 krm chiliflakes
- 5 dl torrt vitt vin
- salt
- 1 st knippe bladpersilja hackad
Citronaioli
1 st vitlöksklyfta pressad
1 msk pressad citron
2 st äggulor
0,5 dl olivolja
2 dl rapsolja 2-2,5 dl
0,5 tsk citronskal rivet
salt
nymald peppar
Servera med:
baguette
pommes frites
Gör så här
Borsta musslorna under kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
Hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Låt chilin fräsa med en stund. Tillsätt vin och salt och koka ihop ett par minuter under lock.
Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5 minuter. Vänd ner persiljan.
Aïoli: Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök, citronsaft och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig.
Blanda i citronskal. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna minst 1 timme i kylen innan servering.
Vinkokta musslor, en klassiker som serveras med baguette eller på franskt vis, med pommes frites.