Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- 1.5 st vitlöksklyftor
- 1 st fänkål liten
- 1 st morot
- 1 l fiskbuljong
- 1 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 0.5 st saffran kuvert
- 1 st tomater burk hela
- 400 g fisktärningar lax, torsk, sej
- 1.5 dl grädde
- 1 pkt kräftstjärtar ask i lag
Aioli:
2 dl majonnäs
1.5 st pressade vitlöksklyftor
0.5 tsk paprikapulver
Gör så här
Skala och hacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär moroten i fina stavar.
Fräs alla grönsakerna i lite matfett tills löken är mjuk och glansig. Späd med buljong och tillsätt salt, timjan, saffran och tomater. Låt allt småputtra under lock ca 8–10 minuter.
Tillsätt fisktärningar och grädde. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 5 minuter, tills fisken är genomkokt. Smaka av och rör ner kräftstjärtarna utan sin lag. Nu får inte soppan koka mera, den ska bara bli genomvarm.
Rör samman alla ingredienserna till aiolin. Bjud den till soppan tillsammans med gott bröd.