RECEPT FRÅN HJ

Fisk- och skaldjurssoppa

Lite krämig aioli passar utmärkt till fisksoppan.

Foto: Fredrik Birkler

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål liten
  • 1 st morot
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 0.5 st saffran kuvert
  • 1 st tomater burk hela
  • 400 g fisktärningar lax, torsk, sej
  • 1.5 dl grädde
  • 1/2-1 st kräftstjärtar ask i lag
  • Aioli:

  • 2 dl majonnäs
  • 1.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • Det här behövs 4-5 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär moroten i fina stavar.
2
Fräs alla grönsakerna i lite matfett tills löken är mjuk och glansig. Späd med buljong och tillsätt salt, timjan, saffran och tomater. Låt allt småputtra under lock ca 8–10 minuter.
3
Tillsätt fisktärningar och grädde. Låt soppan småkoka i ytterligare ca 5 minuter, tills fisken är genomkokt. Smaka av och rör ner kräftstjärtarna utan sin lag. Nu får inte soppan koka mera, den ska bara bli genomvarm.
4
Rör samman alla ingredienserna till aiolin. Bjud den till soppan tillsammans med gott bröd.

Recept