RECEPT FRÅN HJ

Fisk- och skaldjursgryta med apelsinaioli

Förstärk apelsinsmaken genom att toppa grytan med apelsinaioli.

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 7 st fasta potatisar
  • 3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g torskfilé
  • 500 g laxfilé
  • 500 g oskalade räkor
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 1.5 l vatten
  • 0.75 dl koncentrerad hummerfond
  • 4 msk pressad apelsinsaft
  • 1 g saffran 2 påsar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Apelsinaioli

  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • salt och peppar
  • Garnera med

  • räkor
  • dill

Gör så här

1

Skala potatis, morötter och palsternackor. Skär dem i bitar och skivor. Skala och skiva lök och vitlök. Putsa och dela fisken i bitar. Skala räkorna. Ta undan några till garnering.

2

Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Vänd ner rotfrukterna. Fräs lite snabbt och tillsätt vin, vatten, fond, apelsinsaft, saffran, sambal oelek, salt och peppar.

3

Låt blandningen sjuda under lock i 15–20 minuter. Smaka av. Lägg ner fisken och låt grytan få ett uppkok. Sjud på svag värme i 1 minut och vänd ner räkorna.

4

Rör ihop äggulor och vinäger i en bunke med höga kanter. Tillsätt rapsolja lite i taget samtidigt som du kör med en stavmixer. Tillsätt apelsinskal, salt och peppar.

5

Garnera grytan med räkor och dill. Servera med aiolin.


Recept