Fikonkaka med konjak

Fikonkakan är en klassiker till jul. Konjak sätter både god smak och gör kakan extra saftig. Så här lyckas du med fikonkakan!

10 bitar

Du behöver

  • 100 g torkade fikon
  • 2 msk konjak
  • 150 g smör
  • 2.5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 50 g hasselnötter
  • 0.5 dl russin

Ugn: 175°

Gör så här

1

Hacka fikonen och låt dra i konjak ett par timmar. Rör smör och socker mjukt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.

2

Blanda vaniljsocker, bakpulver, mjöl, hackade nötter och russin och rör ner i smeten. Rör ner fikon och konjak.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, 1 1/2 l och grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Täck med folie på slutet om den börjar bli mörk.

Scroll to Top