RECEPT FRÅN HJ

Festllig fiskgratäng med räkor

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • salt och peppar
  • 150 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • Potatismos:

  • 800 g potatis
  • 25 g smör
  • 1 dl grädde
  • äggulor
  • salt och peppar
  • Sås:

  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk hackad dill
  • 200 g räkor med skal
  • Garnera med:

  • 300 g räkor med skal
  • dill
  • Servera med:

  • kokta sockerärter
  • citron
  • Ugn: 200/250°

Gör så här

1

Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Mosa potatisen och blanda i smör, grädde och äggulor. Smaka av med salt och peppar.

2

Lägg fisken i en smord form och krydda med salt och peppar. Täck formen med ett bakplåtspapper och tillaga i ugnen, 200°, i 10 minuter.

3

Sås: Smält smöret i en kastrull och rör i mjöl. Späd med mjölk, vin och fond. Koka upp under omrörning och småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i dill och grovt hackade, skalade räkor.

4

Häll av spadet från fisken. Skiva champinjonerna och stek i smör i stekpanna. Krydda med salt och peppar och strö över fisken.

5

Spritsa moset runt om fisken. Häll såsen över fisken och gratinera i 15 minuter på 250°. Garnera med skalade räkor och dill. Servera med kokta sockerärter och citronklyftor.


Recept