RECEPT FRÅN HJ

Festlig fiskgratäng med rödtunga och räkor

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 750 g rödtungsfilé
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 0.33 st purjolök
  • 1.5 dl vin vitt torrt
  • Gratängsås:

  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskspad
  • 2 msk kycklingfond konc
  • 0.5 dl dill fint skuren
  • salt vitpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 st äggulor
  • Garnera med:

  • 200 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
  • 250 g grön sparris
  • citronklyftor
  • dill
  • Servera med:

  • kokt ris eller pressad potatis
  • sallad
  • Ugn: 200º

Gör så här

1

Skölj och dela filéerna längs med mitten och rulla ihop dem. Ställ dem på högkant i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Strö över den skivade purjolöken och häll vinet vid sidan om fiskruladerna. Täck med ett smörat smörpapper och tillaga fisken i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

2

Häll av, sila och spara fiskspadet till gratängsåsen.

3

Gratängsås: Vispa samman grädde, mjöl, fiskspad och kycklingfond och koka i 3 minuter under omrörning. Tillsätt dillen och smaka av med salt, peppar och socker. Rör ner äggulorna.

4

Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter. Garnera med räkor och dill, kokt grön sparris och citronklyftor. Servera med kokt ris eller pressad potatis och sallad.


Recept