Festlig fiskgratäng med rödtunga och räkor

Du behöver 750 g rödtungsfilé 2 msk smör 2 tsk salt 2 krm nymald vitpeppar 0.33 st purjolök 1.5 dl vin vitt torrt Gratängsås: 4...

Du behöver

  • 750 g rödtungsfilé
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 0.33 st purjolök
  • 1.5 dl vin vitt torrt

Gratängsås:

4 dl matlagningsgrädde
3 msk vetemjöl
2 dl fiskspad
2 msk kycklingfond konc
0.5 dl dill fint skuren
salt vitpeppar
1 tsk strösocker
2 st äggulor

Garnera med:

200 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
250 g grön sparris
citronklyftor
dill

Servera med:

kokt ris eller pressad potatis
sallad

Ugn: 200º

Gör så här

1

Skölj och dela filéerna längs med mitten och rulla ihop dem. Ställ dem på högkant i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Strö över den skivade purjolöken och häll vinet vid sidan om fiskruladerna. Täck med ett smörat smörpapper och tillaga fisken i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

2

Häll av, sila och spara fiskspadet till gratängsåsen.

3

Gratängsås: Vispa samman grädde, mjöl, fiskspad och kycklingfond och koka i 3 minuter under omrörning. Tillsätt dillen och smaka av med salt, peppar och socker. Rör ner äggulorna.

4

Häll såsen över fiskrullarna. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter. Garnera med räkor och dill, kokt grön sparris och citronklyftor. Servera med kokt ris eller pressad potatis och sallad.

Scroll to Top