Festlig fiskfläta med vitvinssås

En festlig rätt där både fisk och sås kan förberedas och vänta i kylen tills gästerna kommer. Lyxa till såsen med sik- eller löjrom vid extra festliga tillfällen! Förbered så här! Fläta fisken och lägg i formen, täck med plastfolie. Gör såsen, men vänta med sikrommen. Ställ fisk och sås i kylen. När gästerna kommit, ställ in formen med fis-ken i ugnen. Värm såsen, tillsätt sikrommen och smaka av med salt och peppar. Klart!

Du behöver

  • bergtungsfiléer eller annan plattfisk
  • laxfilé ca 350 g

Vitvinssås:

0.5 st gul lök
1 msk smör
2 dl vin torrt vitt
2 dl vatten
2 msk fiskfond eller kycklingfond
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk sikrom eller löjrom
salt, vitpeppar

Servera med:

sockerärter kokta
potatis kokt, pressad

Garnera med:

dill

Ugn: 150º

Gör så här

1
Vitvinssås: Skala och hacka löken. Fräs smör och lök i en kastrull, utan att det tar färg. Häll på vin, vatten och fond, och låt det koka ihop till 2/3. Tillsätt grädden och låt såsen koka i ca 5 minuter.

2
Blanda mjukt smör och vetemjöl i en skål med en gaffel till en pasta-redning (beurre manié) och rör ner i såsen. Låt sjuda i ytterligare 3 minu-ter under omrörning. Sila såsen genom en finmaskig sil. Tillsätt ev sikrom strax före serveringen. Smaka av med salt och vitpeppar.

3
Dela bergtungsfiléerna på längden. Skär laxfilén i 4 remsor på längden ca 1 1/2 cm breda. Smörj en ugnsfast form.

4
Fläta samman fisken; 1 bit laxfilé och 2 bitar bergtungsfilé. Salta och peppra och lägg fiskflätorna i formen. Tillaga i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Värm såsen och servera till fisken på varma tallrikar med sockerärtor och pressad potatis. Garnera med dill.

Scroll to Top