RECEPT FRÅN HJ

Festbricka med goda små munsbitar

En bricka med små munsbitar att äta till vinet, när man skålar in det nya året, ger alltid extra festlig stämning. Här får du recept på kalla tilltugg så att du kan göra festbrickan klar i god tid. På brickan ser du, med början bakifrån, champinjonhattar, ansjovisgott, olivbollar, räkkrustader, laxrullar och ostsnurror.

Foto: Hans B. Eriksson

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Fyllda champinjonhattar

  • 75 g leverpastej bredbar
  • 1 msk vispgrädde
  • 12 st champinjoner stora
  • Räkkrustader

  • krustaderna
  • räkost
  • räkor
  • dill
  • Laxrulle med ostfyllning

  • lax ca 150 g tunt skivad kallrökt
  • 150 g philadelphiaost
  • gräslök
  • Olivbollar

  • 100 g smör eller margarin
  • 1.5 dl ost riven lagrad
  • 2 dl vetemjöl
  • ägg
  • vallmofrö
  • oliver
  • Ansjovisgott

  • 12 st ansjovisfiléer
  • 1 msk schalottenlök finhackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 12 st crostini
  • grön kvis

Gör så här

1
Fyllda champinjonhattar: Välj stora champinjoner och beräkna ca 2-3 per portion. Blanda 75 g bredbar leverpastej med 1 msk vispgrädde. Skruva av foten på svampen. Fyll blandningen i champinjonhattarna och garnera med cocktailtomat. (Fyllningen räcker till ca 12 st.)
2
Räkkrustader: Krustaderna köper du färdiga. Fyll dem helst inte förrän i "sista minuten"! Beräkna ca 2-3 st per portion. Spritsa i krustaderna med räkost, enklast från tub, och garnera med 1-2 räkor i varje krustad. En liten dillkvist pryder toppen. Du kan också fylla krustaderna med räkröra.
3
Laxrulle med ostfyllning: Bred ut ca 150 g tunt skivad kallrökt lax på en skärbräda. Bred ca 150 g philadelphiaost blandad med klippt gräslök på skivorna. Rulla ihop laxen och lägg rullarna kallt, gärna en stund i frysen, då blir de lättare att skära i munsbitar. Du kan också lägga laxrullarna på en vit rund brödskiva.
4
Olivbollar: Arbeta samman en deg av 100 g smör eller margarin, 1 1/2 dl riven lagrad ost och 2 dl vetemjöl. Forma små runda kakor och tryck in en oliv i mitten. Pensla med ägg och rulla bollarna i vallmofrön. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 minuter. Kakorna går bra att frysa. (Ca 25 st.)
5
Ostsnurror: Kavla ut 2 smördegsplattor till ca 12 x 18 cm. Bred på rumsvarm gräddädelost och strö över lite kummin. Rulla ihop plattorna från kortsidan. Skär varje rulle i ca 10 skivor och grädda ca 15 minuter i 225°. Rullarna går bra att frysa, men blir godast om de värms en stund i ugnen, när de ska ätas.
6
Ansjovisgott: Finhacka 12 ansjovisfiléer och blanda med 1 msk finhackad schalottenlök och 2 msk tomatpuré. Klicka ut röran på 12 crostini (finns att köpa färdiga). Garnera med en grön kvist.

Recept