Du behöver
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Oströra:
200 g färskost
2 dl crème fraîche
0,5 dl finhackade färska örter ex. dill
3 msk färsk riven pepparrot
1 dl gräddfil
saft av en halv citron
Salladstopping:
500 g färsk gnocchi
1 st stånd grön sparris
1 st knippe rädisor
1 st rödlök
275 g skivad kallrökt lax
1 st salladshuvud
Dressing:
2 msk skånsk senap
0.5 dl äppelcidervinäger
0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
2 msk finhackad dill
Garnering: dill
Ugn: 200°
Gör så här
Gör pajdegen, det går bra i en matberedare. Forma degen till en degboll och låt den vila svalt i ca 20 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.
Nagga pajskalet med en gaffel och grädda det strax under ugnens mitt i ca 18–20 minuter. Tag ut pajskalet och låt det svalna. Plocka salladen och placera salladsblad längs med pajskalets kant.
Blanda samman samtliga ingredienser till oströran och bred ut röran i pajskalet. Ställ pajen svalt i ca 1 timme.
Koka pasta/gnocchin enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna. Ansa sparrisen, bryt av nedersta delen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Spola genast av i kallt vatten så att kokningen stannar av. Dela i mindre bitar.
Halvera rädisorna. Skala och skiva löken tunt.
Blanda samman samtliga ingredienser till salladen. Fördela blandningen i pajskalet tillsammans med laxskivorna.
Blanda samman senap och vinäger. Smaka av. Tillsätt olja och rör samman. Tillsätt dill.
Häll på halva mängden dressingen över salladen och servera resterande mängd till salladen. Garnera och servera.