Färskostpaj med gnocchi och laxsallad

Du behöver Pajdeg 3 dl vetemjöl 150 g smör 2 msk kallt vatten Oströra: 200 g färskost 2 dl crème fraîche 0,5 dl finhackade färska...

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Oströra:

200 g färskost
2 dl crème fraîche
0,5 dl finhackade färska örter ex. dill
3 msk färsk riven pepparrot
1 dl gräddfil
saft av en halv citron

Salladstopping:

500 g färsk gnocchi
1 st stånd grön sparris
1 st knippe rädisor
1 st rödlök
275 g skivad kallrökt lax
1 st salladshuvud

Dressing:

2 msk skånsk senap
0.5 dl äppelcidervinäger
0.5 tsk salt och 1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
2 msk finhackad dill

Garnering: dill

Ugn: 200°

Gör så här

1

Gör pajdegen, det går bra i en matberedare. Forma degen till en degboll och låt den vila svalt i ca 20 minuter.

2

Tryck eller kavla ut degen i en smord form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.

3

Nagga pajskalet med en gaffel och grädda det strax under ugnens mitt i ca 18–20 minuter. Tag ut pajskalet och låt det svalna. Plocka salladen och placera salladsblad längs med pajskalets kant.

4

Blanda samman samtliga ingredienser till oströran och bred ut röran i pajskalet. Ställ pajen svalt i ca 1 timme.

5

Koka pasta/gnocchin enligt förpackningens anvisningar. Låt svalna. Ansa sparrisen, bryt av nedersta delen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Spola genast av i kallt vatten så att kokningen stannar av. Dela i mindre bitar.

6

Halvera rädisorna. Skala och skiva löken tunt.

7

Blanda samman samtliga ingredienser till salladen. Fördela blandningen i pajskalet tillsammans med laxskivorna.

8

Blanda samman senap och vinäger. Smaka av. Tillsätt olja och rör samman. Tillsätt dill.

9

Häll på halva mängden dressingen över salladen och servera resterande mängd till salladen. Garnera och servera.

Scroll to Top