RECEPT FRÅN HJ

Fänkålsgrillad laxsida

En hel laxsida är praktiskt att lägga på grillen om man är många. Genom att grilla den över indirekt värme, och ta den från värmen när den fortfarande har en liten rå kärna i mitten, får man en saftig lax. Tänk på att köpa en jämntjock bit så att tillagningstiden är densamma för hela laxen.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1,2 kg laxfilé av mittbit, jämntjock
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk fänkålsfrön nystötta
  • flingsalt, nymald peppar
  • 3 st citron

Gör så här

1

Gnid in laxen med olja. Klappa in fänkålsfrö, salt och peppar.

2

Grilla över indirekt värme under lock, med skinnsidan ner, ca 25 minuter. Laxen ska vara knappt genomgrillad, den ska ha en liten rå kärna i mitten. Laxen behöver inte vändas.

3

Dela citronerna på mitten och grilla dem med köttsidan ner samtidigt som laxen.


Kommentar:
Vad är indirekt grillning? Har man stora köttbitar eller kan man använda så kallad indirekt grillning. Först får köttet eller fisken färg över grillkolen sedan lägger man det lite vid sidan av kolen och lägger lock på grillen. Då kan det tillagas färdigt utan att få mer färg.

Recept // Fler laxfilérecept