Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl kall mjölk
- 3 msk rapsolja
- 2 msk flytande honung
- 1 msk nystötta fänkålsfrön
- 7-8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning:
1 st fänkålsstånd
smör
1 dl strimlad purjolök
250 g kesella
1 msk dijonsenap
2 dl riven ost
Pensla med:
ägg
nystötta fänkålsfrön
flingsalt
Ugn: 225°
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Fintärna fänkålen, det ska bli cirka 4 dl. Fräs den mjuk i smör. Blanda i purjolöken mot slutet. Låt kallna. Blanda ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta som mäter ca 30×40 centimeter.
Fördela fyllningen över degbitarna och rulla ihop till rullar. Skär varje rulle i 9–10 bitar. Lägg dem i mjölade bullformar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Ställ bullarna på små skärbrädor och frys in.
Gräddning av bullarna: Låt bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms, 30–40 minuter. Ställ formarna på en plåt. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite fänkålsfrö och salt. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter.
Perfekta buffébröd som du kan göra i förväg och bjuda nygräddade på buffén. Bröden förvarar du ogräddade i frysen, som hemmagjorda bake-off-bröd.