Fänkålsbröd på bake-off-vis

Du behöver 50 g jäst 3 dl kall mjölk 3 msk rapsolja 2 msk flytande honung 1 msk nystötta fänkålsfrön 7-8 dl vetemjöl 1 tsk...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl kall mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk nystötta fänkålsfrön
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

1 st fänkålsstånd
smör
1 dl strimlad purjolök
250 g kesella
1 msk dijonsenap
2 dl riven ost

Pensla med:

ägg
nystötta fänkålsfrön
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.

2

Fintärna fänkålen, det ska bli cirka 4 dl. Fräs den mjuk i smör. Blanda i purjolöken mot slutet. Låt kallna. Blanda ingredienserna till fyllningen.

3

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta som mäter ca 30×40 centimeter.

4

Fördela fyllningen över degbitarna och rulla ihop till rullar. Skär varje rulle i 9–10 bitar. Lägg dem i mjölade bullformar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Ställ bullarna på små skärbrädor och frys in. 

5

Gräddning av bullarna: Låt bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen värms, 30–40 minuter. Ställ formarna på en plåt. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite fänkålsfrö och salt. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter.


Kommentar:
Perfekta buffébröd som du kan göra i förväg och bjuda nygräddade på buffén. Bröden förvarar du ogräddade i frysen, som hemmagjorda bake-off-bröd.

Scroll to Top