RECEPT FRÅN HJ

Extra stor och läcker smörgåstårta

Vill du bjuda på smörgåstårta är den här perfekt. Generöst stor och sagolikt god. Gör tårtan en dag i förväg, den behöver bara garneras på själva festdagen. Baka vårt goda gröd till bottnarna, det är verkligen mödan värt. Brödet är fiberrikt och mycket luftigt så att det kan suga åt sig saftighet från fyllningarna.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
12 bitar

Du behöver

    Brödet räcker till en tårta som det blir 10-12 bitar av

    Det här behövs till brödet:

  • 9 dl vetemjöl ca 540 g
  • 1 dl grahamsmjöl ca 60 g
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk smör- & rapsolja Arla
  • 4.5 dl mjölk 37º
  • 50 g jäst
  • Ugn: 225º

    Fyllning 1:

  • 2 burk tonfisk i vatten
  • 3 st ägg hårdkokta och hackade
  • 0.5 dl lättmajonnäs
  • 1 dl keso naturell mini
  • 2 msk chilisås
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • Fyllning 2:

  • 2 st morötter grovrivna
  • 2 st syrliga äpplen grovrivna
  • 1 st röd paprika tärnad
  • 0.5 dl lättmajonnäs
  • 1.5 dl matyoghurt
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk citron pressad saft
  • 1 tsk citronskal rivet
  • Ostkräm:

  • 500 g mascarponeost
  • 1 dl minifraiche
  • 0.5 dl citron pressad saft
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar nymald
  • Garnering:

  • 1 st isbergssalladhuvud finstrimlad
  • 12 skiva lufttorkad skinka
  • 1.5 dl svarta oliver
  • rädisor hackade
  • färsk basilika

Gör så här

1

Gör så här för att göra brödet: Blanda båda mjölsorterna, salt, socker och jäst i beredningsskålen, med plastkniven monterad, i matberedaren.

2

Gör två avtryck med ett matskedsmått i mjölet och fyll dem med smör & rapsolja.

3

Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen kraftigt i minst 2 minuter.

4

Smörj en rektangulär form, ca 25x30 cm, med smör. Ta upp degen ur beredningsskålen och platta ut den i formen med mjölade händer.

5

Täck med bakduk och låt brödet jäsa, ca 20 minuter.

6

Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt det kallna på galler. Skär sedan bort kanterna och dela brödet i tre bottnar.

7

Fyllning: Blanda fyllningarna och bred fyllning 1 på understa brödlagret och fyllning 2 i nästa. Lägg bröd överst.

8

Blanda mascarponeost med minifraiche, citronsaft, salt och peppar till ostkrämen.

9

Bred ostkrämen runt om och ovanpå smörgåstårtan. Så här långt kan du förbereda smörgåstårtan.

10

Garnera tårtan som på bilden.


Recept