Ewas vinnarbulle med vit choklad och mandel

Ovanligt gott på ett bra sätt! Mycket bra bulldeg och fin smak av mandel och vit choklad. Konditoriklass!

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 3.5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vit sirap
  • ägg
  • 150 g smör
  • ca 13 dl vetemjöl special

Fyllning

200 g vit choklad
1 dl sötmandel
200 g smör
0.75 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling

ägg
1 msk vispgrädde
florsocker

Gör så här

1

Ugn: 200 grader. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° tillsammans med stött kardemumma. Häll mjölken över jästen och rör om tills den lösts upp.

2

Tillsätt socker, sirap, ägg, smöret i bitar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Fyllning: Hacka choklad och mandel fint. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt och blanda i hackad choklad och mandel.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar, 50×30 cm. Kavla ut varje till en platta och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Ställ bullarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5

Vispa upp ägget med grädde och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna något och pudra gärna florsocker över.

Scroll to Top