Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 3.5 dl mjölk
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vit sirap
- ägg
- 150 g smör
- ca 13 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g vit choklad
1 dl sötmandel
200 g smör
0.75 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling
ägg
1 msk vispgrädde
florsocker
Gör så här
Ugn: 200 grader. Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° tillsammans med stött kardemumma. Häll mjölken över jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt socker, sirap, ägg, smöret i bitar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Hacka choklad och mandel fint. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt och blanda i hackad choklad och mandel.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar, 50×30 cm. Kavla ut varje till en platta och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär i bitar. Ställ bullarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Vispa upp ägget med grädde och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Låt svalna något och pudra gärna florsocker över.