Du behöver
- 120 g smör eller margarin
- 2.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 6 st bittermandel
- 6 st sötmandlar
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 2.5 dl gräddfil
Fyllning:
75 g hasselnötskärnor
1 dl farinsocker
2 msk vetemjöl
2 tsk kanel
2 msk matfett flytande
Garnering:
1 dl florsocker
1 tsk vatten
blåbär
Ugn: 175°
Det här behövs till 10 bitar:
Gör så här
1
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen under vispning.
2
Mal mandeln och blanda med mjöl, bakpulver och bikarbonat. Vänd ner i smeten tillsammans med gräddfilen.
3
Hacka nötterna och blanda med farinsocker, mjöl, kanel och matfett.
4
Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, 2 l. Strö i hälften av fyllningen och klicka i resten av smeten. Strö det sista av fyllningen ovanpå.
5
Grädda i 55 minuter. Låt kakan svalna och garnera med florsocker utrört i vatten, och blåbär.