RECEPT FRÅN
Dubbla syltkakor
Baka sockersöta syltkakor med ljuvlig fyllning. Stansa ut fina former och fyll med sylt eller gelé. Perfekta småkakor att ge bort i present.
Av Kerstin Svensson. Foto: Erik Karlsson
Tillagningstid: 60 minuter
50 stycken
Du behöver
- 250 g smör
- 2.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 6.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1.5 dl röd sylt eller vinbärsgelé
Fyllning
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smält smöret och rör i sockret. Rör i äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
2
Arbeta till en tjock smet och låt den vila i kylen i 2 timmar.
3
Kavla ut degen och ta ut rundlar, 5 cm i diameter, med en pepparkaksform. Stansa ut en stjärna eller blomma i hälften av rundlarna.
4
Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna.
5
Fyllning: Lägg ihop kakorna med en klick sylt emellan.
Kommentar:
Smeten till syltkakorna är lös när den är färdigblandad. Den stelnar i kylen och är sedan lättkavlad. Kavla bara ut med lite mjöl på bakbord.
Smeten till syltkakorna är lös när den är färdigblandad. Den stelnar i kylen och är sedan lättkavlad. Kavla bara ut med lite mjöl på bakbord.