Doftande fiskgryta med salsa verde

Unna dig en välgjord, mustig fiskgryta med örter och tomat. Fänkål och saffran ger grytan en ljuvlig smak- och färgbrytning. Servera med knallgrön salsa verde!

Du behöver

  • 300 g laxfilé
  • 300 g sejfilé
  • 1 tsk salt
  • 250 g räkor med skal
  • 1 kg musslor med skal
  • 1 st gula lökar hackad
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 0.5 st fänkål strimlad
  • 1 msk smör
  • 0.5 g saffran
  • 400 g tomater hela
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 2 msk kycklingfond konc
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk dill hackad

Salsa verde:

0.5 kruka färsk basilika blad
2 msk persilja
2 st sardellfiléer
2 st vitlöksklyftor skalade
3 msk olivolja
1 tsk citronolivolja
0.5 st citron rivet skal
salt
svartpeppar nymald

Servera med:

brytbröd
potatis ev kokt

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Finhacka basilika, persilja, sardeller och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljorna under tiden som maskinen går. Tillsätt citronskal, salt och peppar efter avsmakning av salsan.

2
Skär fiskfiléerna i stora bitar, lägg på tallrik och salta dem. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade musslor, som inte sluter ihop när man knackar på skalet.

3
Fräs gul lök, vitlök och fänkål i smöret i en gryta, ca 5–10 minuter. Tillsätt smulad saffran. Häll i tomater, vin, kycklingfond och vatten. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan koka, ca 3–5 minuter. Rör om då och då under tiden. Ta upp musslorna med hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig.

4
Lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda, ca 3 minuter. Tillsätt musslor och räkor. Strö över dill.Servera grytan med salsa verde, brytbröd och ev kokt potatis.

Scroll to Top