Dinkelbröd

Du behöver 12.5 g jäst 2.5 dl vatten 37 0.5 tsk salt dinkelmjöl siktat 3.5 dl vetemjöl Det här behövs till 12 bröd: Gör så...

Du behöver

  • 12.5 g jäst
  • 2.5 dl vatten 37
  • 0.5 tsk salt
  • dinkelmjöl siktat
  • 3.5 dl vetemjöl

Det här behövs till 12 bröd:

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en rulle. Dela den i 12 bitar som rullas till runda bullar. Låt dem jäsa på bakbordet under bakduk, ca 30 minuter.

3
Kavla eller platta ut bullarna och nagga dem med en gaffel eller kavla med kruskaveln.

4
Grädda dem på muurikka (stekhäll för brasa utomhus), i trangiakökets stekpanna, på utomhusgrillen eller vanlig stekpanna, ca 2 minuter per sida. Är allra godast nygräddade.


Kommentar:
När du bakar hemma i köket är en gjutjärnsstekpanna bäst. Den håller värmen bättre.

Scroll to Top