Du behöver
- 12.5 g jäst
- 2.5 dl vatten 37
- 0.5 tsk salt
- dinkelmjöl siktat
- 3.5 dl vetemjöl
Det här behövs till 12 bröd:
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en rulle. Dela den i 12 bitar som rullas till runda bullar. Låt dem jäsa på bakbordet under bakduk, ca 30 minuter.
3
Kavla eller platta ut bullarna och nagga dem med en gaffel eller kavla med kruskaveln.
4
Grädda dem på muurikka (stekhäll för brasa utomhus), i trangiakökets stekpanna, på utomhusgrillen eller vanlig stekpanna, ca 2 minuter per sida. Är allra godast nygräddade.
När du bakar hemma i köket är en gjutjärnsstekpanna bäst. Den håller värmen bättre.