RECEPT FRÅN HJ

Clafoutis med plommon och aprikoser

Den krämiga franska desserten clafoutis påminner om en ugnspannkaka med frukt i. Här har vi använt plommon och aprikoser. Servera med vaniljglass.

Av . Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg plommon och aprikoser
  • 4 msk strösocker
  • smör till formen
  • Smet

  • 3 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1.33 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Garnering och servering

  • socker
  • mynta
  • vaniljglass
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Dela och kärna ur frukten. Blanda frukt och socker i en smord ugnssäker form.

2

Sätt formen i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Rör om 1–2 gånger under tiden.

3

Smet: Vispa ihop ägg och 3 msk av mjölken. Vispa i socker, vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver. Rör i resten av mjölken.

4

Fördela smeten över frukten. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills smeten stannat och fått färg.

5

Garnering och servering: Strö över socker och mynta, servera med vaniljglass.


Recept