RECEPT FRÅN
Clafoutis med plommon och aprikoser
Den krämiga franska desserten clafoutis påminner om en ugnspannkaka med frukt i. Här har vi använt plommon och aprikoser. Servera med vaniljglass.
Av Lena Söderström. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner
Du behöver
- 1 kg plommon och aprikoser
- 4 msk strösocker
- smör till formen
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1.33 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- socker
- mynta
- vaniljglass
Smet
Garnering och servering
Ugn: 175°
Gör så här
1
Dela och kärna ur frukten. Blanda frukt och socker i en smord ugnssäker form.
2
Sätt formen i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Rör om 1–2 gånger under tiden.
3
Smet: Vispa ihop ägg och 3 msk av mjölken. Vispa i socker, vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver. Rör i resten av mjölken.
4
Fördela smeten över frukten. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills smeten stannat och fått färg.
5
Garnering och servering: Strö över socker och mynta, servera med vaniljglass.