RECEPT FRÅN HJ

Citruskaka med mandelsmak

Citruskakan gömmer på apelsin och citron i mandelbottnen och frisk lemoncurd i toppingen. Friskt, sött och gott blir det!

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Tillagningstid: 40 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 st bittermandlar
  • 1.75 dl kesella 10 %
  • skal av 1 apelsin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Topping

  • 0.5 dl lemoncurd
  • 0.5 dl kesella
  • 1.5 dl vispgrädde
  • limeskivor eller citronskivor
  • citronmeliss
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Riv bittermandlarna och blanda ner i smeten tillsammans med kesella, apelsinskal och citronsaft.

2

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör om till en jämn smet.

3

Häll smeten i en smord form med lös-tagbar kant, 24 cm i dia-meter. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt kallna.

4

Topping: Rör samman lemoncurd och kesella. Vispa grädden och blanda ner den i kesellan.

5

Bred citrusgrädden över kakan. Ringla ev över lite lemoncurd. Toppa med limeskivor och citronmeliss.


Recept