Du behöver
- 100 g smör
- 200 g digestivekex
Fyllning
gelatinblad
2 dl vispgrädde
400 g färskost
1.5 dl lemoncurd
2 dl florsocker
citron
Topping
1 l jordgubbar
kryddgrönt
citronmeliss
mynta
Gör så här
Smält matfettet i en kastrull. Mixa kexen i en matberedare till smulor och blanda samman med det smälta smöret.
Tryck ut smulblandningen i en bakplåtspappersklädd smord form ca 22–24 cm i diameter eller som på bilden i en avlång form ca 1 1/2 liter. Låt stå svalt.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa samman grädden i en stor bunke. Tillsätt färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.
Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Tag upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält gelatinbladen på svag värme.
Tillsätt citronblandningen i gräddblandningen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen och släta till.
Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar, du kan även frysa kakan. Tag fram och vänd upp kakan ca 15 minuter innan servering. Toppa kakan med halverade eller kvartade jordgubbar och garnera med kryddgrönt. Sikta över florsocker.