Citroncheesecake med jordgubbstopp

Du behöver 100 g smör 200 g digestivekex Fyllning gelatinblad 2 dl vispgrädde 400 g färskost 1.5 dl lemoncurd 2 dl florsocker citron Topping 1...

Du behöver

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

gelatinblad
2 dl vispgrädde
400 g färskost
1.5 dl lemoncurd
2 dl florsocker
citron

Topping

1 l jordgubbar
kryddgrönt
citronmeliss
mynta

Gör så här

1

Smält matfettet i en kastrull. Mixa kexen i en matberedare till smulor och blanda samman med det smälta smöret.

2

Tryck ut smulblandningen i en bakplåtspappersklädd smord form ca 22–24 cm i diameter eller som på bilden i en avlång form ca 1 1/2 liter. Låt stå svalt.

3

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa samman grädden i en stor bunke. Tillsätt färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.

4

Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Tag upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält gelatinbladen på svag värme.

5

Tillsätt citronblandningen i gräddblandningen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen och släta till.

6

Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar, du kan även frysa kakan. Tag fram och vänd upp kakan ca 15 minuter innan servering. Toppa kakan med halverade eller kvartade jordgubbar och garnera med kryddgrönt. Sikta över florsocker.

Scroll to Top