RECEPT FRÅN HJ

Citron- och örtmarinerad kycklingfilé

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 st citron
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung
  • 0.75 dl olivolja
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 msk finhackad basilika
  • 6 st kycklingfiléer
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Basilikakräm

  • 1 kruka basilika
  • 2 st äggulor
  • 3 msk fransk senap
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl rapsolja
  • 0.5 dl olivolja
  • Garnera med

  • basilika
  • haricots verts
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Tvätta citronen och riv av det yttersta skalet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

2

Blanda citronrasp, vitlök, honung, olivolja, timjan och basilika.

3

Putsa kycklingen. Lägg ner filéerna i dubbla plastpåsar. Häll marinaden i påsen och blanda om ordentligt. Placera på tallrik och ställ kallt över natten.

4

Ta upp kycklingen och låt rinna av. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Salta och peppra.

5

Lägg kycklingen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Stek vidare strax under ugnens mitt i ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°.

6

Basilikakräm: Plocka bladen av basilikan och lägg i en matberedare. Tillsätt äggulor, senap, vinäger samt kryddor. Mixa i en halv minut. Tillsätt oljan genom matarröret under tiden som du kör matberedaren. Kör till en kräm.

7

Skiva kycklingfiléerna. Lägg upp på fat, gärna på en bädd av sallad eller bönor. Garnera med basilika och citron. Toppa med basilkakräm.


Recept