RECEPT FRÅN HJ

Ciabatta med durumvetemjöl

Baka eget ciabattabröd och gör härligt matiga mackor. Med durumvetemjöl får brödet extra fin skorpa!

Av . Foto: Mette Ankarloo

Tillagningstid: 30 minuter
6 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 500 g vatten
  • 1 msk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl special
  • Ugn: Maxtemperatur + 200°

Gör så här

1

Rör ut jästen i vatten i en skål. Rör i salt och mjöl och arbeta till en deg.

2

Lägg plastfolie över skålen. Låt jäsa i rumstemperatur i 8–10 timmar.

3

Sätt ugnen på högsta värme. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst med durumvetemjöl och stjälp upp degen.

4

Strö mjöl på ovansidan och platta ut degen till en rektangel, 20 x 30 cm. Dela rektangeln på längden och sedan tvärsöver till 6 ciabattor. Flytta bröden med degskrapa till plåten.

5

Sätt in plåten. Spraya vatten med blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt och grädda i 5 minuter.

6

Sänk värmen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Tips! Dela brödet och ringla olivolja på snittytorna. Lägg på sallad och skivor av tomat och mozzarella på nederdelen. Salta och peppra. Toppa med färsk basilika och lägg ihop.

Recept