RECEPT FRÅN HJ

Christina Schollins bästa plommonpaj

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 0.25 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 100 g margarin
  • Fyllning:

  • 15 st plommon stora
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • Servering:

  • grädde nyvispad

Gör så här

1
Börja med pajdegen. Sikta vetemjöl med bakpulver, salt och socker i en rymlig skål. Hacka ner margarin med vass kniv. Degen ska inte knådas ihop utan bara bli en smulig massa.
2
Häll smulorna i den smorda formen (20-25 cm bred och 35 cm lång). Platta med handens baksida ut dem mot kanterna, så även de blir väl täckta.
3
Gör sedan fyllningen. Flå plommonen. Skinnet går lätt av om man dop-par dem ett litet tag i kokhett vatten. Klyv dem och tag bort kärnorna. Lägg frukten med den kupiga sidan uppåt i formen och strö över blandningen av socker och kanel.
4
Sätt in formen i den 225 grader varma ugnen i 15 minuter.
5
Vispa under tiden vispgrädden tills den tjocknat ordentligt och tillsätt äggulorna, som vispas ut väl. Häll smeten över den halvgräddade kakan och låt den stå ytterligare 30 minuter i samma ugnsvärme.

Recept