Chokladtårta

En lättfixad chokladbomb med en fantastiskt god frosting.

Du behöver

  • 300 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 6 st ägg
  • 6 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 0.5 dl kakao

Fyllning:

200 g mörk choklad
2 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde

Frosting:

100 g mörk choklad
125 g mjölkchoklad
1.5 dl vispgrädde
1 msk glykossirap
175 g smör

Garnera med:

vit choklad
hallon

Ugn: 200°

15 bitar

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen bitar och låt den smälta i smöret under omrörning.

2
Vispa samman ägg och socker i en skål. Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten.

3
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och sikta ner i smeten. Häll smeten i två smorda formar, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. De ska vara fasta men inte helt torra. Låt kakorna kallna helt, gärna över natten.

4
Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Vispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och rör ner i cho-kladen. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden och blanda först ner lite av chokladsmeten i grädden och vänd sedan ner resten av chokladsmeten. Låt fyllningen stå i kylen över natten.

5
Dela varje botten i två delar. Lägg samman alla bottnarna med fyllning mellan.

6
Frosting: Hacka all choklad och lägg i en skål. Koka upp grädde och glykossirap och häll över chokladen, och rör tills chokladen smält. Låt svalna. Vispa i rumstempererat smör i klickar. Smeten ska bli slät. Känns frostingen för lös, låt den stelna i kylen ca 30 minuter. Rör då och då så den inte blir för stel. Bred frostingen över och runt om tårtan. Garnera med hallon och vit choklad.

Scroll to Top