Chokladsemlor med mandelnougatfyllning

Du behöver 25 g jäst för söta degar 2.5 dl mjölk 37 grader 2 krm salt 1 dl strösocker 0.5 tsk stött kardemumma 1 st...

Du behöver

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2.5 dl mjölk 37 grader
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk stött kardemumma
  • 1 st ägg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl kakao
  • 9 dl vetemjöl

Pensling:

1 st ägg uppvispat

Fyllning:

200 g mandelmassa
1 dl matlagningsgrädde
50 g nougat
3 dl vispgrädde
florsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

2

Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg, smör i klickar och kakao blandat med 8 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa övertäckt 30 minuter.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 20 bitar och rulla till bullar. Fördela bullarna på två plåtar med bak-plåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

4

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

5

Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med riven mandelmassa, matlagningsgrädde och riven nougat. Fyll bullarna med blandningen.

6

Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.


Kommentar:
För att göra minisemlor, dela degen i 40 bitar istället och grädda bullarna mitt i ugnen i 5–6 minuter.

Scroll to Top