Du behöver
- 250 g smör
- 6 st ägg
- 6 dl strösocker
- 1 dl mjölk
- 4.5 dl vetemjöl
- 2.5 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Nöttopping:
75 g hasselnötter
25 g pistaschnötter
100 g valnötter
50 g peckannötter
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
Ugn: 175°
Gör så här
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop ägg och socker. Rör i mjölk och smör. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
Blanda om till en jämn smet och bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Hacka nötterna mycket grovt och blanda alla ingredienserna till nöttoppingen i en kastrull. Värm under omrörning ett par minuter. Bred smeten över kakan och grädda klart i ca 10 minuter. Låt kakan svalna och skär i rutor.
En liten bit av den här kakan är allt du behöver till kaffetåren. Brownieliknande kaka med ett segt nötkolatäcke. Riktiga gottegrisar brukar falla den.