RECEPT FRÅN HJ

Chokladkaka med pekannötter

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg delade i gulor och vitor
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g pekannötter
  • Garnera med:

  • 100 g philadelphiaost
  • 30 g choklad 56%
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk mandellikör
  • pekannötter
  • Ugn: 175°

    Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund kransform som rymmer ca 1 1/2 l. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål i hett vattenbad eller i mikron, ca 1 minut på full effekt.
2
Vispa äggvitorna hårt. Vispa rumstempererat smör och socker poröst och tillsätt en äggula i taget, under fortsatt vispning.
3
Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen växelvis med grädde och smält choklad. Tillsätt grovhackade pekannötter och vänd till sist ner äggvitorna. Klicka ner smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.
4
Låt kakan stå 5 minuter i formen innan den stjälps upp på sockrat smörpapper. Låt den kallna.
5
Garnering: Blanda ost, smält choklad, florsocker och mandellikör i en skål. Spritsa små klickar på kakan vid serveringen och lägg en pekannöt på varje klick.

Recept