Chokladfondant med chili, färska fikon och calvadosgrädde

Du behöver 100 g smör 1 dl strösocker 0.5 tsk chili flakes 100 g mörk choklad 64 2 st ägg 4 st äggulor 1 dl...

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk chili flakes
  • 100 g mörk choklad 64
  • 2 st ägg
  • 4 st äggulor
  • 1 dl vetemjöl
  • smör till formarna
  • florsocker

Calvadosgrädde:

2 dl vispgrädde
1.5 msk calvados kan uteslutas

Servera med:

4 st fikon färska

Ugn: 200°

Gör så här

1
Rör ihop rumsvarmt smör, socker och chili flakes i en bunke. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller 2 minuter i mikron och rör ner i smörblandningen.

2
Vispa ägg och äggulor i en annan bunke och rör ner i cho-kladsmeten. Sikta och vänd ner mjölet i smeten.

3
Fördela smeten i 4 smorda sockrade portionsformar. Hit kan du förbereda och “formarna” kan stå i kylen fram till gräddning-en. Grädda strax innan servering mitt i ugnen, 8–¬10 minuter. Låt formarna stå 2 minuter innan fondanterna stjälps upp på desserttallrikar. Obs! De ska vara krämiga inuti! Sikta över flor-socker.

4
Calvadosgrädde: Vispa grädden fluffig och smaksätt med calvados eller konjak och servera till fondanterna tillsammans med klyftade fikon.

Scroll to Top