Du behöver
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk chili flakes
- 100 g mörk choklad 64
- 2 st ägg
- 4 st äggulor
- 1 dl vetemjöl
- smör till formarna
- florsocker
Calvadosgrädde:
2 dl vispgrädde
1.5 msk calvados kan uteslutas
Servera med:
4 st fikon färska
Ugn: 200°
Gör så här
1
Rör ihop rumsvarmt smör, socker och chili flakes i en bunke. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller 2 minuter i mikron och rör ner i smörblandningen.
2
Vispa ägg och äggulor i en annan bunke och rör ner i cho-kladsmeten. Sikta och vänd ner mjölet i smeten.
3
Fördela smeten i 4 smorda sockrade portionsformar. Hit kan du förbereda och “formarna” kan stå i kylen fram till gräddning-en. Grädda strax innan servering mitt i ugnen, 8–¬10 minuter. Låt formarna stå 2 minuter innan fondanterna stjälps upp på desserttallrikar. Obs! De ska vara krämiga inuti! Sikta över flor-socker.
4
Calvadosgrädde: Vispa grädden fluffig och smaksätt med calvados eller konjak och servera till fondanterna tillsammans med klyftade fikon.