Du behöver
- 300 g mörk choklad 70 %
- 3 dl grädde
- 300 g philadelphiaost
- 1 dl florsocker
- 2 msk cointreau eller annan citruslikör
- 3 st ägg
- 5 st digestivekex
- 1 dl pistaschnötter
Sallad:
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 st apelsin skalstrimlor och saft
0.5 st chili skivad
6 st apelsiner röda
Dekoration:
mynta eller citronmeliss
Ugn: 150º
Det här behövs för 10-12 port:
Gör så här
1
Smält chokladen i mikron i en glasskål eller över vattenbad i en kastrull.
2
Koka upp grädde och ost i en kastrull och blanda med smält choklad, florsocker, likör och uppvispade ägg.
3
Kläm fast ett bakplåtspapper i en smord bakform, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Krossa digestivekexen i matberedaren tillsammans med pistaschnötterna. Strö blandningen över kakan.
4
Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Låt kakan kallna.
5
Koka vatten och socker till en sockerlag i en kastrull. Tillsätt skal och saft av apelsinen samt skivad chili. Låt det kallna.
6
Skär bort skalet på apelsinerna så att den vita hinnan är borta. Skär apelsinerna hinnfria klyftor och lägg dem i lagen. Låt stå och dra i kylen 2 timmar, gärna längre. Skär kakan i bitar och servera med apelsinsalladen. Dekorera med mynta.